Startup Dostu 8 başucu kitabı

Girişimci ya da yatırımcı olması fark etmez. Startup dünyasına adım atanların kendi branşları dışındaki konularda da bilgi sahibi olması gerekir. Bunun için birkaç kitaba göz atmakta fayda var.

Girişimcilerin sadece teknik konularda bilgi sahibi olmaları, firmalarını ancak belirli bir noktaya kadar götürür. Kendi yağında kavrulmaya mahkum kalan girişimin başarı basamaklarını hızla çıkabilmesi için yöneticilerinin hem kişisel hem de iletişim becerilerini geliştirmesi gerekir. Büyük ölçekli firmalar bu tip eksiklikleri konunun uzmanlarını işe alarak çözerler, ama startup’ların kompakt yapısı gereği girişimcinin birçok konuda bilgi sahibi olması, bir nevi İsviçre çakısı gibi iş görmesi elzemdir.

“Farklı konularda nasıl hızlıca bilgi sahibi olacağız?” diye sorabilirsiniz. Kitaplar da bu yüzden var!

İster yatırımcı isterseniz de girişimci olun, işletmenizi ileriye taşımanıza katkı sağlayacak ve yeni projelerinize ilham verecek birçok kitap mevcut. Deneme yanılma yoluyla vakit kaybetmemeniz için sizlere birkaç öneride bulunalım istedik.

İşte, girişimciler, yatırımcılar ve Startup Dostu olanlar için okunması gereken kitaplar:

Verne Harnish – Scaling up

Bir girişim hayata geçerken ya da yapılacak iş ölçeklendirirken, ilerideki birkaç ayda karşılaşılacak en önemli konulara odaklanmak önemlidir. Bunu yaparken de stratejik görüşü hiç kaybetmemeli ve girişiminize odaklanmalısınız. Verne Harnish; firmaların büyüme araçlarını insan, strateji, nakit ve yönetim olmak üzere dört ana bölüme ayırarak işletmenin stratejik planını ortaya çıkarıyor.

Stephen R. Covey – 7 Habits of Highly Effective People

Kişinin kendi kendine olan verimliliği artıracak önemli bilgileri içinde barındırıyor. Önemli ve acil durumları birbirinden ayırmayı, kişisel konuları olumlu şekilde yönetmeyi öğretiyor.

Liz Wiseman – Multipliers

Çevrenize nasıl güç vermeniz gerektiğinin ele alındığı bu eserde, kişisel davranışlarınızın sizi ve ekibinizi başarı konusunda nasıl da yamyamlaştırabileceğini anlatıyor.

Dean Leaffingwell – SAFe

SAFe, “Yalın” ve “Çevik” olgularını nasıl bir araya getireceğimizi vurguluyor. Bu iki başlık altında her organizasyon için yönetim modeli oluşturmayı öğretiyor. Büyük kuruluşlar tarafından düzgün şekilde uygulandığındaysa devrim niteliğinde sonuç elde etmeyi okuyucusuna vadediyor.

Nancy Duarte – Slideology

Görselin metinden her zaman daha fazla şey anlattığını vurgulayan Slideology, mükemmel sunum yapmak için hangi araç ve tekniklerin kullanılması gerektiğine parmak basıyor.

Marshal B Rosenberg – Non Violent Communication

Yapılması gereken işleri, birilerini suçlamadan gerçekleştirmeyi sağlayan tekniklerin anlatıldığı kitapta, öğrenmenin kolay ama uygulamanın zor olduğu vurgusu yapılıyor. Bunun için de kendimizi değiştirmeniz gerektiği anlatılıyor.

Eric Ries – Lean Startup

İnternetten önceki dönemlerde yönetim ve işletme eğitimi almış olanlara, okulda edindikleri bilgilerin artık geçerliliğini yitirdiğini söyleme vakti geldi. 30 yaşından büyük her girişimci ve yatırımcının mutlaka göz atması gereken ipuçları bu kitapta.

Alistair Croll & Benjamin Yoskovitz – Lean Analytics

Dijital çağda iş yapmak, faaliyet esnasında elde edilen her verinin ölçülmesini de zorunlu kılıyor. Bu kitap, işletmelerin ellerindeki veri nasıl ölçecekleri konusunda örnek uygulamalar sunuyor.

Diğer içerikler

İlginizi çekebilir