Neden co-working space?

Son dönemin yükselen ‘çalışma alanları’ co-working space’ler hakkında, karar aşamasındaki girişimcilere fikir verebilecek uçtan uca bir değerlendirme.

Girişimciler için başlangıç genelde, tam zamanlı bir işte çalışırken veya freelancer ya da işten ayrılmış durumdayken alınan karar olmak üzere iki şekilde. Her iki durumun devamında belli başlı stratejik kararlar alınmalı, buna şüphe yok; üstelik home-office bir ortamda, ya da takım arkadaşlarıyla ortak çalışarak projenin gerekli argümanlarının oluşturulması elzemdir. Beyin fırtınaları, görev paylaşımları, kontroller, yönetim ve iş sürecine ilişkin her şeyin oluşturulacağı mekanın belirlenmesi önem taşıyan kararlardan biri.

Öncelikle işler nerelerde yürütülebilir?

  • Kahve dükkanları (Sta.bucks gibi)
  • Home-office
  • Ofis
  • Kuluçka merkezleri, vb.
  • Teknokentler
  • Co-working space’ler…

Seçenekler artırılabilir…

Co-working space, en basit şekliyle ortak çalışma alanları için kullanılan bir tanım. En genel kullanım şekliyle de bilgisayarlar için gerekli elektrik şebekesi ile internet bağlantısının hazır olduğu belli bir alanda bulunan masa, sandalye ve ekipmanların (yazıcı, vb) ortak kullanımı olarak özetlenebilir.

Girişimciler için her geçen gün daha yoğun bir sıklıkla tercih edilen bu çalışma metodu, kollektif çalışma ya da sinerji açısından olumlu etki potansiyeliyle değerlendirilmeye elverişlidir.

Modern mimari, genellikle yüksek tavan gibi atmosferik özellikleri ile çalışmayı tetikleyebilir, rahat oturma, dinlenme alanlarına sahip seçenekler vardır, bunlar da pozitif etki sağlayabilir. Yine ulaşım akslarına yakın bölgelerde konumlandırıldığı için kısa sürede erişim imkanı söz konusudur.

Daha az stres (kişiye ve ortama göre değişebilir özellikte), potansiyel faydalarından sadece biridir.

Yapısı gereği bir dizi hukuki avantaj da içerebilir, girişimci için fatura adresi olarak gösterilebilir, böylelikle girişimcinin kurumsal yapı temeline katkı sağlar, kargo ve faturaların geldiği, telefon hattına sahip co-working karakteristikleri sayesinde çokyönlü faydalarla doludur.

Üstelik vergi giderleri gibi konularında da çeşitli esneklikler sunabilir (detaylar için mutlaka konunun uzmanlarından bilgi alınız).

Genellikle ücretsiz çay-kahve imkanları bile sunulur. Masanızda çalışırken Uzak Doğu’lu masörlerle ücretsiz masaj hizmeti verenler bile var (kısa bir Google araştırmasıyla hangi co-working girişimlerinin bu tür ‘inovatif’ hizmetler verdiğini görebilirsiniz).

Ek olarak network olanakları içerir, işinizin gelişimine katkı sağlayabilecek çok sayıda girişimciye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Çünkü hemen yanıbaşınızdalardır, hatta belki de yakın vadedeki bir diğer projeniz için gerekli yeni co-founder’la aynı çalışma masanızı paylaşıyor bile olabilirsiniz.

Tüm co-working’lerde olmasa da kimisinde çeşitli etkinlik ve sosyal imkanlarla eğlencelidir de. Ünlü konuşmacılar, yatırım kuruluşlarının ziyaretleri, temas ve çeşitli fırsatlar söz konusu olabilir.

Biliyor muydunuz?
İlk coworking, Citizen Space adıyla 2006 yılında
ABD/San Francisco’da açıldı

Genel çıkarım olarak girişimciler için artılarla dolu bir tercih olabilir. Peki dezavantajları neler? Elbette onlardan da birkaç tane mevcut…

Kişiye göre değişebilir dezavantajlara sahiptir co-working space’ler. Öncelikle bir dizi yabancı girişimciyle aynı izdüşümde çalışılacaktır. Burada sürprizlerle dolu (tuhaf şekilde davranan, gürültü çıkaran, vb) insanlarla çevrelenebilmek potansiyel tehditlerdendir. Alışma süreci yaşanabilir, bulunulan ortamda zaman zaman diğer girişimciler size rahatsızlık verebilir.

Konforlu oluşu konusu tartışmaya açıktır; küçük alanlar söz konusu olabilir, iklimlendirme açısından beklentiler karşılanmayabilir.

Kalabalık ekipler için maliyet yüksek olabilir. Belli m²‘de oda şeklinde çalışılabilir, ancak bu durumda da genelde sıkışık ve buna karşın yüksek fiyatlı çözümlerle karşılaşılabilmektedir.

Bazı iş modellerinde alanlar kiralanabilmekte, bu tür çalışma yapısı konforlu olabilmektedir. Bir dolap ve temelde sadece girişimciye ait çalışma alanı söz konusudur. Diğer iş modeli ise girişimci/girişim ekibinin bilgisayarını alıp boş durumdaki bir masada çalışacağı şekildedir, metot düşük gider anlamı taşır, ancak herkes için aynı rahatlıkta olmayacaktır.

Kullandıkça öde modeli genel itibarıyla co-working denemesine imkan tanıyacağı için iyi bir karar olabilir. Uzun dönem (1 aylık gibi) kiralamalardan önceki adım olarak tercih edilmesini tavsiye ederiz.

Diğer içerikler

İlginizi çekebilir