Beş adımda daha sakin girişimci

Endişe, mutsuzluk, telaş gibi genel ve sinir hali gibi anlık durumlarda, sakin doğasının dışına çıkan girişimci için birkaç temel tavsiye.

Ailenizden yakın dostlara kadar herkes için imkansız gibi görünen bir göreviniz var, girişiminizi başarıya ulaştırmak. Ekip olarak çalışıyor olabilirsiniz veya teksiniz, her ne şekilde olursa olsun bunun genelde önemli ölçüde stres kaynağı meydana getirdiğini tahmin etmek zor değil. Üstelik odaklanma unsurunu üst seviyelerde tatmanız gerekli, peki normalden daha fazla şey hakkında endişe duymanızı beraberinde getiren o malum yaşam tarzınızla nasıl başa çıkacaksınız? Sakin kalmakla ilgili birkaç öneri geliyor…

Nefes alın ama…

Doktor Mithu Storoni; “Sosyal medyada olumsuz olaylara koordineli şekilde tepki gösteren bir grup bulunuyor, bu da daha fazla şeyin bizi kişisel olarak etkilediğini düşünmeye itiyor. Terörizm ve üçüncü dünya ülkelerindeki savaşların yanı sıra içinde bulunan değişken durumlar birer stres kaynağı olarak çalışıyor” diyor. İnternetin olmadığı bir dağ evinde girişimize dair stratejiler geliştirmeniz pek olası görünmediğinden uzman kişilerce onaylanmış bazı yöntemleri uygulamanız yerinde olabilir. Bunlardan biri nefes almakla ilgili…

Nefes alma tekniklerinin insan doğasını koruduğunu biliyor muydunuz? Beşe kadar sayarak nefes alın ve verin. Bu süre zarfında nefes alıp vermeniz, bu işlemi olması gerektiği gibi yaptığınızı gösterir. İnsanoğlunun daha sakin kalması için gereken profesyonel zihin bakımı adeta.

Yardımda bulunun

İnsanları mutlu eden şeylerden biri de yardımcı olmaktır. Burada sadece maddi yardımı kastetmiyoruz, empati kurmak ve dinlemek de bu kategoriye giriyor. Bunun için günde 15 dakika ayırmanın pozitif etkileri olduğu kaydediliyor. Size çeşitli sorunlardan bahsedecek bir arkadaşınız aradığında cevap verin örneğin.

Uykusuzluk

Uykusuzluk önemli bir stres unsuru. Sakin kalmanın da baş belası. Bedenin ve zihnin olması gerektiğinden çok daha uzaklarda dolaşması için karşınıza çıkmış bir dert adeta. Bunun için de birkaç basit önerimiz var. Üstelik hiçbiri herhangi bir kimyasal içermiyor.

  • Twitter, uykuya dalmak üzere olan zihniniz, yorgan ve yastıkla temas halindeki vücudunuz için tam bir açmaz. Uykuya dalıp huzur bulmaya karar verdiğiniz anda dünyadaki çeşitli dertler, çok sayıda kişisel problem ve kafaya takılacak çeşitli spekülasyonlarla karşılaşmanın uyku öncesinde size ne faydası olabilir ki?
  • Kapalı ortamlarda geçen zamanların uykusuzluk sorununun kaynaklarından biri olduğu belirtiliyor. Eğer uyku sorunu yaşıyorsanız (elbette yaşamasanız bile) Gün içinde üçer kez 30’ar dakika gün ışığı almaya gayret edin. Bu sayede uyku üreten melatonin kendini resetliyor.
  • Son akşam yemeğini (Leonardo da Vinci’ye gönderme değildir) erken saatlerde yemeyi deneyin.
Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği adlı tablosu

Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği adlı tablosu

Sinirli misiniz? Bunları yapın!

Sinir anında toparlanmaya mı ihtiyacınız var, örneğin harddisk’iniz mi yandı (bu aslında ne yapsanız yapın başınızın belada olduğu gerçeğini değiştirmeyecek ama…) sakin halinize geri dönüş için yapılabilecek bir diğer şey bir süre telefondan uzaklaşmak. Fakat ondan sonra yapılacaklar daha önemli.

Koltuğa oturup ‘kafa dinlemenin’ stresle baş etmek için iyi bir yol olmadığı uzmanların ortak görüşü. Bunun yerine zihni bir uğraşla meşgul etmek (örneğin Rome Total War gibi kesinlikle binlerce farklı şeyle uğraştırıcı bilgisayar oyunları oynamak veya bisiklete binmek, koşuya çıkmak) iyi bir çözüm olabilir.

Elbette herkesin belli başlı opsiyonlarla beraber stresle başa çıkma ve sakin kalma yöntemleri vardır. Deneyerek olumlu sonuçlarını gördüğünüz bu yöntemleri, stres anınızda kullanın. Çıkıp yürüyün veya açıp Grand Slam izleyin örneğin.

Tatile ne dersiniz?

Hafta sonu için kısa bir kar tatili veya yurt dışı gezisi… Alto Adige’de kayak yapmak veya Kartepe, karar sizin (bütçeniz de) Neden sakin kalma seviyenizi geliştirecek küçük molalar vermeyesiniz ki? Ormanda uzun yürüyüşler yaparak kaybolmak ve bu sırada birkaç günlüğüne bilgisayarınızla aranızdaki ilişkiye ara vermek, sonrası için pozitif tetiklemeler içerecektir.

Son sözler…

Merak etmeyin, biz de psikolojik baskı unsurlarını sevmiyoruz, ama ödemeler gecikebiliyor, server’da sorunlar baş gösterebiliyor…. Evet, bizim de arada saçlarımız dökülüveriyor ama biz de girişimciyiz. Sakin kalmanın insan doğasının bir ürünü olduğu gibi, asla ama asla başarılamayan bir olgu olabileceğine de karşı çıkmıyoruz. Ancak bazı basit çözümlerle siz de kendi motivasyonunuzu koruyacak adımlar atabilir, etrafınıza pozitif dalga yayabilir, verimliliğinizi yükseltebilirsiniz.
Bu makaleyi dostlarınızla paylaşarak daha fazla kişinin kısa ama muhtemelen iyi yönde etkileri olabilecek bir içgörü yaşamasına katkı sağlayabilirsiniz.

Diğer içerikler

İlginizi çekebilir