BAŞLAT LLM Etki Programı 2025: Açık kaynak geniş dil modellerinde ikinci dalga başlıyor

Meta & Hello Tomorrow Türkiye & Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi ortaklığında yürütülen “BAŞLAT LLM Etki Programı 2025” için başvurular başladı! Başvurular 30 Nisan 2025’e kadar başvuruya davet ediyor.

Hello Tomorrow Türkiye, 2020 yılından bu yana Meta iş birliğiyle yürüttüğü BAŞLAT Programı aracılığıyla teknoloji odaklı girişimleri desteklemeye devam ediyor. Bugüne kadar dijital sağlık, eğitim teknolojileri, tarım teknolojileri, akıllı şehirler ile veri ve siber güvenlik gibi birçok alanda faaliyet gösteren girişimlere katkı sunan program, bu alanlarda girişimcilik ekosistemine önemli destekler sağladı. Geçtiğimiz yıl Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin de programa dahil olmasıyla birlikte, bu destek yapay zekâ odaklı girişimlere yöneldi ve odağa açık kaynak büyük dil modeli (LLM) tabanlı çözümler yerleşti.

Programa başvuru koşulları açıklandı
 

 BAŞLAT LLM Etki Programı’na başvurmak isteyen girişimlerin, Türkiye’de yasal olarak kurulmuş aktif bir ticari kuruluş olması, en az iki kişilik bir ekipten oluşması ve Seri A seviyesinde yatırım almaya hazır olması gerekiyor. Ayrıca en az bir başarılı POC (kanıtlanmış kavram) gerçekleştirmiş olmaları ve bu referansın doğrulanabilir nitelikte olması bekleniyor. Program, üretken yapay zeka, doğal dil işleme veya LLM teknolojilerini yenilikçi ürün ya da hizmetlerde kullanan, LLaMA veya benzeri açık kaynak LLM altyapılarını entegre eden girişimleri hedefliyor. Başvuracak girişimlerin aynı zamanda etik ve sorumlu yapay zeka ilkelerine bağlı kalması şart koşuluyor.

Girişimlerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen programda, teknoloji odaklı eğitim ve mentorluk destekleri sunuluyor. BAŞLAT LLM Etki Programı kapsamında, girişimlerin ihtiyaçları özel olarak analiz edilerek belirleniyor. Bu ihtiyaçlara uygun olarak Türkiye’den ve globalden uzmanlar tarafından eğitimler düzenleniyor. Eğitim konuları arasında patent stratejileri, yatırımcı beklentileri ve yatırıma hazırlık, yazılım hukuku, üretken yapay zeka ve fikri mülkiyet hakları ile insan kaynakları yönetimi gibi başlıklar yer alıyor.

“Girişimcilere ihtiyaç duydukları gücü sağlıyoruz”

Sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil “Meta olarak Türkiye’nin girişim ekosisteminin teknoloji üretmesini desteklemeye yönelik birçok çalışma yapıyoruz. Bu doğrultuda geçen sene BAŞLAT Programı ile yerli girişimlere topluluk kurmaları için ihtiyaç duydukları gücü sağlamak adına büyük bir adım attık. Programımızın bu yılında yapay zeka ekosistemini güçlendirmeyi amaçlayan bir eylem planıyla birlikte BAŞLAT Programı’nı açık kaynak çözümler sunan geniş dil modeli (LLM) tabanlı startup’lara yönlendiriyoruz. Açık kaynak yapay zeka çözümlerine odaklanan bu yılki program kapsamında verilecek olan eğitimlerle teknoloji girişimlerine büyümeleri için destek sağlayarak ülkemizdeki girişim ekosistemini güçlendirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Girişimciler küresel pazarda daha güçlü olacak”

Programın başarısından bahseden Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu ve Başkanı Timur Topalgökçeli ise şunları söyledi: “Geçen yıl büyük ilgi gören BAŞLAT LLM Etki Programı, açık kaynak LLM tabanlı çözümler üreten girişimlere sağladığı güçlü destekle büyük bir başarıya imza attı. Bu yıl, programın ikinci yılında, Meta ve Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi ile birlikte çalışarak, girişimcilerimize daha geniş ve daha güçlü bir ekosistem sunmayı hedefliyoruz. Üretken yapay zeka ve LLM modellerinin şekillendirdiği bu dönemde, startup’ların küresel pazarda güçlü bir yer edinmelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. 2020’den bu yana programa katılan 60’tan fazla teknoloji girişimi toplamda 7 milyon dolar yatırım topladı ve bu rakam hızla artmaya devam ediyor. Geçen yıl programa katılan girişimler, yalnızca Türkiye’de değil, dünya çapında da önemli başarılar elde etti ve bu yıl da aynı başarıyı tekrarlayacağımıza olan inancımız tam.”

“Yapay zeka girişimciliği için doğru zaman”

Programın sunduğu katkıları değerlendiren Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Ekosistemden Sorumlu Direktör Betül Kübra Ekinci de şu açıklamalarda bulundu: “2024 yılında BAŞLAT LLM Etki Programı’nın bir parçası olarak ekosisteme güzel bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Katılımcı startuplar hem süreçte aldıkları eğitim ve mentorluklarla birlikte ekosistem işbirliklerini geliştirmiş oldular hem de yerel ve küresel ölçekte ekosisteme etkilerini hissettirdiler. Ayrıca Türkiye’nin bu alanda nasıl bir potansiyel barındırdığını açıkça ortaya koydular. Bu yıl ise daha da güçlü bir ivmeyle ilerliyoruz. 2025 yılı büyük dil modeli teknolojilerinin ve bu teknolojilere bağlı kullanım alanlarının geliştiği ve çeşitlendiği bir yıl oluyor. Şirketler bu teknolojilere yatırımı önceliklendiriyor. Bu durum yapay zeka girişimciliği için iyi bir ortam hazırlıyor. Daha fazla girişimin yenilikçi projeleri ile pazarda yerini bulması programın potansiyelini de ortaya koyuyor. Ayrıca bu sene özellikle yatırımcı ilgisinin üretken yapay zekaya daha da derinleştiğini görüyoruz. TRAI için BAŞLAT LLM Etki Programı, sadece bir hızlandırıcı değil; aynı zamanda girişimlerin dünyaya açılan kapısı olma özelliğini sürdürüyor. Katılan girişimlerin geçtiğimiz yıl gösterdikleri başarılar, globalleşme yolunda atılan sağlam adımların ve doğru stratejik ortaklıkları somutlaştırmıştır. Bu yıl ise daha fazlasını konuşacağız. Programın finalini 23 Ekim 2025 tarihinde, bu sene sekizinci kez düzenlediğimiz Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’nde gerçekleştireceğiz. Yerli ve yabancı yatırımcıların katılım sağlayacağı Demo Day etkinliğinde programın finaline gideceğiz ve ulusal, uluslararası yatırımcılarla bir araya geleceğiz.” 

BAŞLAT LLM Etki Programı’na katılmak isteyen girişimler, başvurularını 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabiliyor. Program hakkında detaylı bilgiye hello-tomorrow.org.tr adresinden ulaşılabiliyor. 

Diğer içerikler

İlginizi çekebilir